Ungern 2019

Körresan 2019 till Krakow och Budapest.

Söndag 19 maj
Avresa från Göteborg centralstation tidigt på morgonen med tåg. Gruppen bestod av 15 elever i årskurs 8 och 9, två lärare och två föräldrar. Resan gick via Danmark och Tyskland till Polen.

Måndag 20 maj
Framme i Krakow tidigt på morgon. Efter att ha lämnat bagaget på hostelet kunde vi utforska staden i olika grupper. Tidigt i säng.

Tisdag 21 maj
Tidig avresa med tåg till Oswiecim och Auschwitz. Där hade gruppen en bokad guidning och sedan tid för att gå runt på egen hand. Tillbaka till Krakow sen eftermiddag.

Onsdag 22 maj
Tåg till Budapest på förmiddagen.
Samtidigt reste en mindre med de yngre eleverna med flyg direkt till Budapest. Grupperna möttes och åt gemensam middag innan vi checkade in på våra hostel.

Torsdag 23 maj
Byte av hostel och sedan statsorientering. Eleverna delades upp i grupper och lärde sig att hitta i staden med hjälp av karta. Men också hitta till de skolor vi senare ska besöka och till betydelsefulla platser i staden. Alla samlades för gemensam middag.

Fredag 24 maj
Dags för besök på första skolan, Dr. Béres József Általános Iskola, där eleverna först fick vara med på lektioner i engelska och sedan fick framföra sitt körprogram för hela skolan.
Senare på kvällen var vi inbjudna att medverka på en kulturkväll som anordnades i området. Vi fick se många uppträdanden med dans och kunde själva bidra med vårt program. Publiken bestod av barn, ungdomar och vuxna.

Lördag 25 maj
Ledig förmiddag då eleverna fick utforska staden på egen hand. På eftermiddagen samlades alla för ett gatugig.

Söndag 26 maj
Stadsorientering. Eleverna delades in i grupper och fick på olika platser träffa lärarna som berättade och visade på nutida och historiska händelser. Vi tittade bland annat på valafficher, då det var val denna dag, och tolkade budskap och jämförde med Sverige.

Måndag 27 maj
Denna dag besökte vi Vajk-sziget Általános Iskola som ligger en bit utanför centrum. Eleverna var med på lektioner, hade rast ute tillsammans med skolans elever och framförde sitt körprogram.

Tisdag 28 maj
Dagens besök var på Leövey Klára Gimnázium. På förmiddagen fick eleverna vara med på lektioner och under lunchrasten fick de framföra sitt körprogram.

Onsdag 29 maj
Förmiddagen var ledig och på kvällen besökte vi en musikskola, Zuglói Szent István Zeneház, ungefär motsvarande vår kulturskolan. Där hade vi en konsert tillsammans med deras kör för föräldrar och andra intresserade.

Torsdag 30 maj
Vi besökte Zipernowsky Károly Általános Iskola
där vi sjöng för hela skoaln. De bjöd även oss på ett framträdande med dans. Därefter fick vi lära känna skolan och eleverna där. De hade ordnat både teoretiska och praktiska aktiviter som vi gjorde tillsammans. Som avslutning bjöd de på lunch, en ungersk gryta som de tillagade på skolgården.
På eftermiddagen hade vi sedan en avslutning på ett av Budapest klassiska kaféer.

Fredag 31 maj
Dags att åka hem! De yngre eleverna flög hem och de äldre som åkte tåg ner, tog tåget hem också. Resan gick via Berlin och Köpenhamn. Tågen blev lite försenade så det fanns risk att sista tåget från Köpenhamn skulle hinna gå. Men vi hann med fem minuters marginal och kom hem lördagen den 1 juni som planerat.